Edit ModuleShow Tags

A Home Reborn on a Nostalgic Site

The Phoenix pays homage to the past with contemporary style



Photos by Mark Boisclair

Appropriately dubbed The Phoenix, this gem of contemporary architecture was designed on the site of the owner’s previous 30-year home. Appointed with nature-inspired materials, the new, 8,100-square-foot retreat rises to embrace and preserve not only its site, but also the owner’s lifetime of memories on the property.

The three main design goals, which were woven into the design process, were to retain the majority of the mature and existing vegetation, maximize daylight, and nurture the indoor/outdoor living experience. The result is an open and organized home that pays homage to the past with contemporary style and functionality.

Two distinct wings are positioned to frame the indoor and outdoor living areas, which visually flow from one space to the next. The formation of the central entry and main living areas was a combined response to the existing site and driveway, which the owner hoped to retain. Mature-growth trees were preserved to implement passive sunshading for both the home and the expanded outdoor living areas.

While deep overhangs dramatically define the home’s architecture and connection to indoor/outdoor living, the Bermuda metal roof panels, stone, concrete masonry, stucco, and Resysta composite siding create a natural and low-maintenance look.

Beyond the courtyard sits the pool, adorned with terraces, fire pits, and dynamic lighting elements.

Stone and steel entry columns are flanked by water, creating a tropical feel, which nods to the owner’s travels.

The interior color and material palette speak to the owner’s preferences for nature-inspired design. A warm flow invites you through the spaces—the kitchen pours into the dining room and continues into the living space.

The stone and steel fireplace complements the soft wood ceiling and floors, bringing more natural elements into the primary gathering area.

Short concrete masonry walls further connect the exterior material palette to the interior.

The living room effortlessly flows into the kitchen and dining space.

A stacked stone wall spans three floors and serves as a grand contrast to the walnut treads and sleek metal-and-wood handrail of the staircase. An art studio, yoga studio and deck are located on the upper level of the north wing.

A native stone hearth and serene color palette transform the master bedroom into a tranquil sanctuary.

The master bath incorporates smooth, dark wood, which highlights the vanity and storage shelves. A large picture window allows natural light into the space.

A large stone hearth, as well as a connected full bath, makes this a restful retreat for the owner’s family and friends.

Jim Kehoe is a Senior Project Architect/Design Leader at Charles Cunniffe Architects, which offers high-end residential and commercial design services, land planning and interiors to clients throughout the United States and abroad. View their profile or contact Jim at (970) 925-5590.

Content for this article provided by Charles Cunniffe Architects

Get more content like this:  Subscribe to the magazine | Sign up for our free e-newsletter

 

Edit ModuleShow Tags

Archive »You Might Also Enjoy

Top 15 Mountain Homes of 2018

A countdown of the most popular homes published in 2018

The ML List: Top Architects & Designers 2019

Our guide to the Best in the West

What Happens When a Western Mountain Town Comes of Age?

Communities with a rich traditional history have the opportunity to reinvent themselves with a diverse residential fabric.
Edit Module

Get Mountain Living in your inbox...FREE!

Subscribe to our weekly newsletters, High Points (select magazine plus web exclusive content) and Out & About (high country events and happenings) for more inspiration! Edit ModuleShow Tags

Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleEdit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags
 
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags