Edit ModuleShow Tags

A Retreat-Like Home Built Into the Hillside

This Colorado residence pays homage to the undulations of the mountain ranges beyond.



Photos by Ric Stovall

This mountain modern residence situated on a 35-acre parcel about 10 miles north of Silverthorne is oriented around incredible views of the east side of the Gore Range. The six-bedroom, six-and-a-half-bath home functions as a family retreat and a place of reflection and spiritual renewal. The high-curved great room ceilings that open to the sky and the transparent window wall were designed to connect the home’s occupants to nature through the dramatic views of the mountains and the surrounding natural landscape, while the cozy sitting area’s sculptural stone fireplace helps connect the home’s occupants to each other. Conversely, the master suite is located in a separate structure connected with a glass walkway off the great room, providing tranquility and privacy.

The design team spent extensive time with the owners walking the site to determine the perfect location and orientation for the home. They set up camp chairs and tables on the selected spot to collaboratively sketch the design concept, which was based on the owners’ desire for a gracious home with extensive indoor-outdoor living for entertaining, as well as sequestered spaces for private relaxation.

The main level features a spacious central great room that, through large sliding doors, opens up to a large covered outdoor living area with generous casual seating, dining, and a built-in barbecue. Walkways lead to a fire pit and lower-level patio with a hot tub to create wonderful indoor-outdoor connections. The curved roof over the living room extends out over the outdoor room, providing a seamless transition between indoor and outdoor living.

The family office, mudroom and three-car garage connect to the great room, with the guest master on the far side opposite the master for added privacy. The lower level has a large central family room and sitting area with a fireplace, bar, and pool table for entertaining, as well as three private bedrooms suites.

A sunken fire pit is steps from the main level and is one of many decks and patios that surround the home, taking advantage of the site’s spectacular mountain views.

The home was inspired by visions of a residence fully integrated into its site. The scale of this large mountain retreat is reduced by gently staggered and rotated roof forms, which mimic the silhouette of the surrounding mountains.  The stone bases on these stepped elements give the house an organic form that nestles comfortably into the surrounding landscape.  

This home is carefully nestled at the top of a knoll with grade gently falling away to provide uninterrupted 270-degree views of the spectacular mountain ranges up down and across the valley.  

The home sits long and low against the ground plane, integrating it into the landscape while the stepped roof forms were inspired by the undulations of the mountain ranges beyond.

The dramatic curved entry roof echoes the large curved roof form of the great room and mountains in the background, and the large areas of glazing allow transparency through the house to the mountain ranges beyond.

Warm earth-toned rusted corrugated corten steel is combined with local stack-stone veneer and reclaimed wood siding to create a richly patinaed material palette, inspired by the colors of the surroundings and appropriate to the home’s rugged and natural environment.

The home’s southwest facade is almost entirely glass, which maximizes the site’s incredible mountain-range views, and the rich organic-material palette softens the glass to create a soothing retreat-like environment.

The home’s natural palette of materials is carried to the interior with a monumental dry-stack stone fireplace, rustic wood floors, and warm wood ceiling.  There is a subtle but rich contrast between the organic exposed wooden beams supported by cleanly detailed, industrial, exposed-steel structure.  

The lower level features natural multicolored slate floors that echo colors from the surrounding landscape; a feature wall of aspen logs sits in juxtaposition to exposed steel structure and steel railings.

Hans Berglund is the owner of Berglund Architects, an Edwards, Colorado-based firm that specializes in custom residential and commercial design for the mountain environment. View their profile or contact Hans at 970.926.4301.

Content for this article provided by Berglund Architects.

Get more content like this:  Subscribe to the magazine | Sign up for our free e-newsletter

 

Edit ModuleShow Tags

Archive »You Might Also Enjoy

Made in the Shade

5 outdoor umbrellas offer chic shelter from the sun

Tables of Content

4 outdoor dining tables

Lisa Barsumian's Calming the Chaos

The artist is known for simple yet eloquent depictions of animals and landscapes
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags